Karrierevalg

Det er snart på tide for meg å søke studie for høsten. Jeg har vært bombesikker på karrierevalget mitt i flere år nå, men nå når valget skal tas, begynner jeg å fomle. Jeg blir usikker, litt nervøs, det kjennes litt ut som angst. Angst for å velge feil, angst for å ta ansvar. Angst for at jeg ikke skal klare å gjennomføre, at jeg kanskje ikke er smart nok til å bli fysiker. Jeg vet jo at hvis man virkelig vil noe, og bare jobber hardt nok, så får man det til. Jeg VIL være et menneske som gjør det riktige, og jeg VIL lykkes. Kanskje er det bare bra med litt prestasjonsangst, så lenge det ikke hemmer meg, men gir meg guts.

Planen har lenge vært partikkelfysikk. Men er partikkelfysikk svaret? Er det kanskje en litt annen gren innenfor fysikken? Jeg er redd for å bruke energien min på teorier som kanskje er en blindvei. Skal jeg konsentrere meg om kvantefysikk, mørk materie, strengteori, eller kanskje noe helt annet som for eksempel hjerneforskning? Michio Kaku som er både professor i teoretisk fysikk, og har en doktorgrad i filosofi, og som jeg ser veldig opp til, anbefaler unge fysikkentusiaster å satse på mørk materie. Heldigvis trenger jeg ikke å bestemme meg for hva jeg skal spesialisere meg innenfor før jeg er ferdig med bachelor. Men en mastergrad avhenger jo av fagene i bachelorgraden.

Grunnen til at jeg vil studere fysikk, er fordi jeg vil enten undervise, eller drive forskning. Jeg mener det er viktig å gjøre det man kan for at samfunnet skal bli bedre. Ved å undervise kan jeg inspirere neste generasjon, for en dag kan vi ikke lenger leve på jorda, da må vi til en annen planet i en annen galakse eller i et parallelt univers. Hvis ikke vil jo menneskeheten dø ut. Undervisning er uansett viktig, og et ansvar vi har ovenfor våre neste. Jeg vil være et slags forbilde. Å bidra til forskning er også viktig for fremgang, kanskje vil jeg gjøre begge deler.

Jeg er veldig glad i Buddhas lære, og han sier blant annet at uvitenhet er roten til alt vondt. Det handler mye om å kunne forstå seg selv og andre, og hvorfor man gjør de valgene man gjør. Vi vet jo for eksempel at det aldri var noens intensjon å provosere frem en global biedød. Det var rett og slett uvitenhet, når alt kommer til alt. Mye av denne uvitenheten i verden henger mye sammen med egoisme, og at man vil tjene mest mulig penger. Det finnes leketøy for små barn med giftige mijgøstoffer i seg, og som går rett inn i kroppen på en om man bare så mye som tar på leketøyet. Ikke vet jeg om dette var noe produsentene i utgangspunktet visste, det har i alle fall ikke blitt en stopper for det.

Jeg vil bidra til et nytt og bedre samfunn, der vi lever mer i harmoni med oss selv, med naturen, og med hverandre. Er det egentlig så mye å be om? Det er så mye jeg kan bidra med, men jeg må nesten velge, og jeg vil velge det som kan bety mest mulig for oss. Vanskelige greier dette her, men jeg mener i alle fall at forskning og undervisning er en fin måte å jobbe mot fred.

2 Responses to “Karrierevalg”

  • sara sier:

    Syns du skal satse på det du virkelig vil! Man kan enten lykkes, eller finne ut at det ikke var det riktige. Og gjør man det er det ikke krise i det hele tatt, da velger man bare en annen vei… Men man kan aldri lykkes om man ikke prøver. Og om det er noe du virkelig brenner for, tror jeg du vil klare det!! Du er for viljesterk til å ikke klare det om du virkelig satser!
    Håper du har det bra på Solbakken :D
    – Shepherd <3

  • Tusen takk for den kjempehyggelige kommentaren, Sara, det setter jeg veldig stor pris på. Jeg har det veldig fint her på Solbakken! Gratulerer med Bårdar forresten, det er fire andre elever her som også har kommet inn :)

Leave a Reply

CommentLuv badge

Populære norske blogger
Marte

Velkommen skal du være! Jeg heter Marte Øverås, er 20 år, og kommer fra Lofoten. For tiden går jeg på folkehøgskole, hvor det går mye i revy, sang og dans. Håper du liker bloggen min, den er akkurat opprettet så det vil nok foregå store forandringer i layouten den første tiden.

Følg meg på sosiale medier!
Twitter: @loonern
Instagram: @hallays
ToppBlogg - toppliste for bloggere